BBC fotografija

Aktivizam na delu – Ekološki ustanak

Tokom vikenda održan je građanski protest u Beogradu povodom dramatične ekološke situacije u Srbiji, uz podršku ličnosti iz javnog života, a kome je prisustvovalo 10.000 ljudi. Protest su organizovale ujedinjene ekološke organizacije među kojima su i AKT grantisti. Organizacija Polekol, institucionalno podržana u okviru AKT-a, radila je na usaglašavanju zahteva svih 45 organizacija pre protesta kako bi ih objedinila u jednom celovitom dokumentu u trinaest tačaka koje su upućene Vladi Republike Srbije.

Ovim povodom razgovarali smo sa Ivom Marković predstavnicom udruženja Polekol, i pitali je da prokomentariše rezultate ovog protesta i njihovih aktivnosti po pitanju artikulacije zahteva. Ona je rekla: „Mnogo je organizacija širom Srbije koje se bave zaštitom životne sredine, skoro onoliko koliko ima i problema. Mi već duže vreme razmišljamo kako možemo da pomognemo da se glas svih nas malih čuje jače, što je moguće samo ako smo u horu. Proces usklađivanja zahteva nije bio lak, ali jeste neophodan – ne samo zbog snage i legitimiteta koji onda nosi, već i zbog boljeg kvaliteta dokumenta. Niko od nas pojedinačno ne poseduje znanje i iskustvo koje posedujemo zajedno.“

Kao rezultat ove aktivnosti, ekološke organizacije napravile su jedinstven dokument u kome su iznele 13 zahteva ili 13 poglavlja u vezi sa ključnim ekološkim pitanjima, koji su u opširnom dokumentu elaborirani detaljnije:

 1. Poštovanje Ustava i postojećih zakona u oblasti zaštite životne sredine!
 2. Usklađivanje propisa sa najvišim standardima zaštite životne sredine!
 3. Učešće građanki i građana u pitanjima o životnoj sredini!
 4. Informisanje i obrazovanje o zaštiti životne sredine na svim nivoima!
 5. Zaštitu prirode!
 6. Zaštitu svih šuma, obustavu seče u zaštićenim područjima i pošumljavanje!
 7. Obustavu izgradnje i reviziju štetnih projekata MHE!
 8. Očuvanje vodnih dobara!
 9. Zdrave urbane sredine!
 10. Odgovorno upravljanje otpadom!
 11. Da dišemo čist vazduh!
 12. Energiju dobru za sve!
 13. Sveobuhvatni održivi razvoj!

IZGRADNJA KAPACITETA OGD

AKT podrška omogućava OGD da delotvorno javno zagovaraju i pružaju građanima kvalitetne usluge, koje odgovaraju njihovim potrebama. Program obuka i mentorski program su prilagođeni pojedinačnim potrebama organizacija za razvoj i jačanje unutrašnjih organizacijskih i ljudskih kapaciteta OGD.