Bistra Kumbaroska na Danima AKT zajednice

Bistra Kumbaroska bila je gošća AKT projekta i predavačica na uvodnoj sesiji konferencije Dani AKT zajednice. Aktivistkinja, preduzetnica i pesnikinja, Bistra podržava pojedince, organizacije i kompanije u kombinovanju inovativnih alata za povećanje njihovog pozitivnog društvenog i ekološkog uticaja. Jedna je ključnih inicijatorki pokreta u Severnoj Makedoniji koji stoji iza www.mladiinfo.com, danas najpopularnijeg omladinskog portal u regionu Srednje i Istočne Evrope. Trenutno je angažovana kao menadžerka u Heartbeats Innovation & Communication gde svoj rad fokusira na inovacije u upravljanju zajednicom, aktivizmu i regenerativnom dizajnu (za preduzeća, organizacije i događaje).Učesnicima konferencije Dani AKT zajednice govorila je o globalnim trendovima u organizovanju zajednice, kao i snazi i značaju pojedinačne inicijative u donošenju promena u zajednici. Kroz interaktivnu radionicu sa predstavnicima građanskog društva razgovarala je i podelila svoja iskustva u radu u zajednici. Sa Bistrom smo tom prilikom obavili kratak razgovor o nekoliko značajnih pitanja za razvoj građanskih inicijativa, kako globalno tako i u regionu Zapadnog Balkana. Pitali smo je na koji način vidi trenutno stanje po pitanju unapređenja života građana u ubrzanom savremenom svetu koji se menja na dnevnoj osnovi.

Po njenom mišljenju, poslednje dve godine donele su neočekivane promene na globalnom nivou u oblasti zaštite i odbrane ljudskih prava i građanske participicije i kao takve zahtevaju prilagođavanja i nove prakse.

Razvoj telekomunikacija i internet okruženje, po njenim rečima, predstavljaju veliki potencijal za organizovanje ljudi u pokrete, inicijative i zajednice koje udružene, ne samo na ograničenom fizičkom prostoru grada i države, već i u onlajn okruženju, dobijaju potpuno novu formu i otvaraju neke nove perspektive.

Upravo je onlajn okruženje fenomen na koji u narednom periodu u oblasti izgradnje zajednice treba obratiti pažnju i gde će se, smatra ona, dogoditi neki novi procesi.

Na pitanje o regionalnoj saradnji i situaciji na Zapadnom Balkanu u pogledu snage pojedinca, zajednice i građana Bistra je ukazala na neophodnost uvažavanja sličnosti, ali još više na poštovanje razlika.

Civilno društvo u regionu Zapadnog Balkana smatra ona, ima ulogu da uoči šta je njegova uloga u celokupnom sistemu, šta je u interesu građana, zajednice i celokupnog društva i da na tom tragu uspostavlja saradnju sa svim zainteresovanim stranama.

Po njenim rečima civilno društvo ima potencijal regionalnog umrežavanja jer je, kako kaže, već je u prethodnom periodu dokazalo da za to ima kapaciteta ali da još više za to ima razloga. U tom pogledu, zaključuje ona, imamo obavezu da nastavimo sa regionalnim povezivanjem i stvaranjem struktura koje će sistemski uticati na vlade i donosioce odluka u regionu.

IZGRADNJA KAPACITETA OGD

AKT podrška omogućava OGD da delotvorno javno zagovaraju i pružaju građanima kvalitetne usluge, koje odgovaraju njihovim potrebama. Program obuka i mentorski program su prilagođeni pojedinačnim potrebama organizacija za razvoj i jačanje unutrašnjih organizacijskih i ljudskih kapaciteta OGD.