Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman - Irida

Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman – Irida

City:

Novi Sad

Area of activity:

  • Philanthropic Intermediaries and Voluntarism Promotion

Grant duration:

Start of project: 11/2020

End of project: 04/2021

„Ravnopravno društvo, u kojem su pojedinke i pojedinci, slobodni od rodnih normi, ograničenja, predrasuda i diskriminacije“
IRIDU predstavljaju hrabri mladi ljudi, žene i muškarci, koji/e postavljaju pitanja, podstiču diskusije, ne prihvataju da ignorišu ono što ih „žulja“. Njima nije teško da „prelome jezik“ i kažu sportistkinja ili naučnica, ne misle da je feminizam „ružna reč“ i neće da okreću glavu i ćute o rodno zasnovanom nasilju!
Kako smo uvideli da je pandemija i stanje u kom smo sve svi zatekli nažalost u velikoj meri povećalo stopu nasilja nad ženama, čije ćemo posledice videti i u budućnosti, osetili/e smo potrebu da kao organizacija koja deluje u oblasti prevencije i edukacije, učinimo nešto kako bismo na neki način pomogli žrtvama, sa jedne strane i podstakli/e zajednicu, ne samo da priča već da se uključi u rešenje ovog problema jer rodno zasnovano nasilje nije privatna stvar i tiče se svih nas.
IRIDA je uz podršku ACT projekta pokrenula drugu fazu kampanje „Nasilje je uvek izolacija“ koja ima za cilj povećavanje vidljivosti novih SOS kontakata podrške uvedenih usled pandemije korona virusa. Kampanja “Nasilje je uvek izolacije” se realizuje, kako u onlajn okruženju, tako i u lokalnoj zajednici, ali ovog puta u manje razvijenim delovima grada i prigradskim naseljima, imajući u vidu sa su ovo zajednice u kojima je zbog nižeg socio-ekonomskog i obrazovnog statusa, nažalost i stopa rodno-zasnovanog nasilja veća.

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER