Komšije sa Dorćola

Komšije sa Dorćola

City:

Beograd Stari Grad

Area of activity:

  • Advocacy and Politics
  • Law

Grant duration:

Start of project: 11/2020

End of project: 10/2021

„Komšije zajedno za svoje ulice, parkove i čist vazduh“

Kažu da se Hoakin Finiks pripremao za ulogu Džokera tako što je išao kolima od Novog Beograda do centra i zatim tražio mesto za parking na Dorćolu.
Zaustavljanje neobeleženih radnika, detektovanje ubačenih elemenata, medijske manipulacije, pokušaji kreativnog korišćenja policijskog časa da bi se na silu završili radovi, ignorisanje zahteva za izlazak građevinske inspekcije na teren, ulični protesti i legitimisanje učesnika po samoposlugama navelo je „Komšije“ da se udruže i odbrane svoja prava.

Po ulicama Venizelosovoj i Žorža Klemansoa firma ATM BG (izabrana od strane gradske vlasti, kao jedini ponuđač, da izgradi novu trolejbusku mrežu, umesto još uvek opstajuće sa okretnicom na Studentskom trgu) ostavila je, nakon što su građani zaustavili pobadanje bandera, na desetine rupa prekrivenih okruglim, drvenim stranicama kalemova za kablove.
Uz podršku ACT projekta, Komšije nameravaju da zagovaraju stručnu javnu raspravu o razlozima, opravdanosti i eventualnim načinima uvođenja trolejbuske mreže na donjem Dorćolu, uz ućešće građana u donošenju konačnih odluka u vezi sa ovim i sličnim projektima u ovom delu grada.
Projekat čini organizacija javnih skupova, razvoj online kanala komunikacije i online kampanju, a ključna aktivnost je pravna borba za prava građana i građanki u procesu donošenja odluka. Komšije će kroz mentorski program unaprediti svoje kapacitete za komunikaciju i izgradnju poverenja u komšiluku.

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER