Udruženje "Čuvari Vlasine"

Udruženje “Čuvari Vlasine”

City:

Surdulica

Area of activity:

  • Environment

Grant duration:

Start of project: 11/2020

End of project: 04/2021

Na ovom ruralnom, planinskom područiju, stanovništvo je uglavnom rasuto po mahalama i reč je o starijoj populaciji, kojoj je pomoć u svakom pogledu najpotrebnija. Pored njih, Vlasina broji i stanovnike koji periodično ili trajno borave, jer su vlasnici vikend kuća, odmarališta,restorana i hotela. Takodje, radi se o destinaciji za odmor, pa bi doprinos projekata uticao i na lepšu sliku Vlasinskog jezera iz ugla posetioca.
Lokalna zajednica ne poseduje deponiju za odlaganje smeća, već se smeće odvozi 35 km dalje. Takođe, smeće se redovno odvozi samo u vreme turističke letnje sezone (1 nedeljno). Van toga, smeće se gomila, raznosi se od strane ptica i drugih životinja (divljih i domaćih) na sve strane.
Otpad iz kontejnera predstavlja ozbiljan problem za biodiverzitet (promena ph vrednosti zemljišta), a kada postane pokvarena hrana za životinje, onda je potencijalni otrov za retke vrste ptica i životinja, koje žive na ovom terenu, kao i za malo domaćih životinja koje su u vlasništvu lokalnog stanovništva, a koje se izvode na ispašu.
Naime, problem bi bio daleko manji, da nisu u upotrebi zastareli kontejneri (većinom bez poklopaca, poklopaca) ili sa neispravnim mehanizmima za otvaranje, koji navode ljude da smeće ostavljaju pored kontejnera.

Cilj projekta je obezbediti pravilno i sigurno skladištenje i čuvanje otpada od vremenskih uslova i životinja, do odvoza do deponije. Tačnije, nabavka novih kontejnera i zamena postojećih.
Time će se omogućiti lakše odlaganje otpada i pristup mestu za otpad, očistiti i urediti lokalna zajednica na duže staze.
Očekujemo da će projekat skrenuti pažnju o važnosti očuvanja životne sredine i stvoriti nove navike u tom pravcu.

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER