НОВОСТИ

Влада Швајцарске издваја 4,8 милиона евра за подршку развоју организација грађанског друштва у Србији

У наредне четири године око 100 организација грађанског друштва добиће подршку за боље повезивање са грађанима, повећање грађанског активизма, унапређење сарадње са локалним самоуправа ради побољшања јавних услуга, као и за веће умрежавање и ефикaсније деловање организација грађанског друштва.

Један од главних приоритета ЕИ је изградња демократског, транспарентног и инклузивног друштва, које подразумева обавезно укључивање организација грађанског друштва. Грађанско друштво у Србији игра снажну улогу у јачању веза са грађанима, у циљу побољшања њиховог активизма, њиховог већег укључивања у јавни дијалог о развојним реформама, осигуравајући да се глас грађана и грађанки чује, нарочито изван Београда. У том циљу, Швајцарска користи своје дугогодишње искуство у партиципативној демократији и учествовању грађана на локалном нивоу и пружа подршку грађанским организацијама у Србији.

Најновији облик те подршке је нови Програм „Заједно за активно грађанско друштво – АСТ“, који у партнерству спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе из Београда. Циљ пројекта АСТ је активно грађанско друштво, у коме грађани више учествују у процесима доношења одлука, нарочито на локалном нивоу.

На свечаном отварању, одржаном у Kући активизма у Београду, амбасадор Швајцарске за Републику Србију и Црну Гору, Њ.Е. Филип Ге истакао је услове у којима делује сектор грађанског друштва у Србији:

„Нажалост, живимо у времену када се демократске вредности доводе у питање, а простор за деловање организација грађанског друштва се смањује у бројним европским земљама, укључујући и Србију. […] Сматрамо да је неопходно да подржимо грађанско друштво и да заштитимо простор у коме они делују.“

Пројекат АСТ ће подржати ОГД широм Србије кроз различите програме грантова, подизања капацитета и јачања упоришта у заједници.

„Kроз АСТ програм настављамо оно што радимо од свог оснивања, а то је јачање грађанског друштва. Институционални грантови су управо један од кључних начина кроз који се то постиже, јер удружења онда могу дугорочно да планирају своје активности и на прави начин допринесу демократизацији нашег друштва. Зато смо захвални нашим партнерима из СДЦ-а И Хелветаса што су препознали потребу за оваквом врстом подршке.”

Маја Стојановић, директора Грађанских иницијатива

На свечаном отварању су представљени и резултати истраживања „СЕKТОР ГРАЂАНСKОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ 2019. ГОДИНЕ – Оцена стања у организацијама грађанског друштва у Србији, 2019. године“, коју је спровео IPSOS Strategic Marketing за потребе АCТ пројекта. Ова најсвеобухватнија студија је покрила испитанике/це из целе Србије у оквиру чак 15 најрелевантнијих тематских области. Додатно, истраживање је обухватило и мишљење грађана о организацијама грађанског друштва и степен њиховог учешћа у процесу доношења одлука. Према подацима ове студије, само 11% грађана учествује у доношењу одлука на локалном нивоу, док је на националном нивоу овај проценат још мањи – 4%.

„Ми у Хелветасу чврсто верујемо да до одрживог и инклузивног развоја може доћи само када државни, приватни и цивилни сектор слушају једни друге, међусобно сарађују и развијају заједничка решења. Државе могу само да профитирају од активног и конструктивног грађанског друштва које може да делује као мотиватор, сарадник и коректив“,

истакао је регионални директор Хелветаса за Источну Европу, господин Јенс Енгели.

Влада Швајцарске кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (СДЦ) за пројекат „Заједно за активно грађанско друштво – АCТ“ опредељује 5,3 милиона швајцарских франака за период 2019-2023. године.