НОВОСТИ

На позиве за доделу акционих грантова пријавило се 114 организација

Београд, 22. јул 2020. – Завршени су позиви за доделу акционих грантова у оквиру пројекта “Заједно за активно грађанско друштво – АCТ” на које се укупно пријавило 114 организација и неформалних група грађана.

На Позив за подношење предлога пројеката за јачање локалних заједница пријавило се 65 организација И неформалних група грађана. Биће подржано до 5 организација и/или неформалних група грађана које ће уз активну подршку и учешће грађана креирати иницијативе и акције усмерене на решавање неког проблема од јавног интереса у својим локалним заједницама. Пројекти који ће бити подржани трајаће највише 6 месеци, а износ појединачне финансијске подршке биће до 350.000,00 динара.

На Позив за подношење предлога пројеката за јавно заговарање на локалном нивоу пријавило се 49 организација, од којих ће до 8 бити подржано уз максималан износ финансијске подршке од 1.400.000 динара. Циљ овог позива је да оснажи грађанско друштво да ефикасније и активније учествује у процесу доношења одлука и креирања политика кроз заговарачке активности, као и да мобилише подршку грађана и заступа њихове интересе у процесу доношења одлука, посебно на локалном нивоу.

ОГД И неформалне групе чији предлози пројеката буду изабрани постаће и корисници посебно дизајнираног и прилагођеног програма изградње и развоја капацитета, унапређења вештина и знања у областима као што су мобилизација/укључивање грађана и заговарање. Развој капацитета из поменутих области ће обухватити групни и/или индивидуални приступ који ће имати за циљ да унапреде заговарачке капацитете као и да омогуће подржаним ОГД веће повезивање са грађанима и ширење друштвеног утицаја у темама од значаја за локалне заједнице.

„После сваке фазе одлучивања објавићемо које организације пролазе у следећи круг, а до краја септембра требало би да имамо и коначну одлуку ко ће добити средства за реализацију пројеката. Очекујемо да ће уговори бити потписани у октобру и тада почиње и реализација“,

објашњава Ивана Ћирковић, национална тим лидерка пројекта АCТ.

Следећи позив биће објављен средином септембра, у оквиру доделе грантова за јавно заговарање мрежа ОГД, када ће за финансијске грантове моћи да конкуришу формално регистроване и неформалне мреже организација грађанског друства. У овом позиву конкурише се за грантове до 25.000 евра, на период од осамнаест месеци.