НОВОСТИ

АCТ подржао 14 пројеката ОГД који ће радити на већем укључивању грађана на локалу

Београд, 20. октобар 2020. године – Тринаест организација грађанског друштва и једна неформална група грађана на онлајн свечаној цероминији #SIGNACT_LOKAL, потписало је своје уговоре за подршку пројектима који се односе на јачање локалних заједница и јавно заговарање на локалу у оквиру пројекта “Заједно за активно грађанско друштво – АCТ”. Пројекат АCТ финансира Влада Швајцарске, кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу, а спороводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

На почетку догађаја, у својим уводним обраћањима успех у реализацији пројекта пожелели су Саша Милер, шефица одељења за демократско управљање Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), Јенс Енгели, регионални директор Helvetas Swiss Intercooperation и Маја Стојановић, извршна директорка Грађанских иницијатива.

Укупно шест грантова је додељено за јачање локалних заједница у Лајковцу, Сурдулици, Бору, Новом Саду, Алибунари и Суботици, где ће се у наредних шест месеци спроводити иницијативе и акције усмерене на решавање неког проблема од јавног интереса у овим местима.

Осам грантова додељено је за јавно заговарање на локалном нивоу у Ужицу, Нишу, Лесковцу, Kраљеву, Новом Саду и Београду, у општинама Земун и Стари град. Одабрани пројекти имају за циљ да оснаже грађанско друштво да учествују у процесу доношења одлука и креирању политика кроз заговарачке активности, као и да мобилишу подршку грађана и заступају њихове интересе у процесу доношења одлука, посебно на локалном нивоу. Ови пројекти ће трајати годину дана.

Поред финансијске подршке за спровођење својих пројеката, организације и неформалне групе грађана проћи ће кроз посебно дизајниран и прилагођен програм унапређења вештина и знања у области заговарања и веће мобилизације грађана. Влада Швајцарске, кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (СДЦ), определила је средства у укупном износу од 4,8 милиона евра за реализацију прве фазе АCТ пројекта.