ACT У МЕДИЈИМА

Млади у Сонти уредили Дом културе, одржана и „Недеља позоришта“

Kако би оживели стари Дом културе у свом месту, чланови Центра за културу и образовање Сонта одлучили су да заједно са младима, промене изглед ове установе. Након сређивања простора, средином новембра одржали су представу на фестивалу „Недеља позоришта“ како би указали на лоше стање расвете у Дому културе.

Њихова мисија је, како каже једна од чланица удружења Вукана Мацура, унапређење активизма у локалној заједници, јер верују да сваки појединац има право на креативно стваралаштво и допринос свом окружењу.

У Сонти ЦЕKОС већ шест година организује фестивал „Недеља позоришта“, који сваке године има све већи број посетилаца.

„Поред фестивала, ЦЕKОС је организовао и друге активности за младе из целе Србије. Ове године реализован је вишедневни пројекат „Wе аре тхе медиа“, који је за циљ имао да окупи младе од 15 до 30 година из целе Србије, са циљем да млади усвоје знања о медијима, начинима комуникације у медијима, и многа друга знања и вештине. Поред тога реализован је и пројекат „Село на дневном реду“, где је окупљено 30 младих из целе Србије. Млади су имали прилику да заједно са експертима из омладинског рада и доносиоца одлука учествују у креирању стратегија за развој омладинског рада у руралним подручјима Србије”,

истиче Мацура.

На фестивалу „Недеља позоришта“ симболично је одржана представа под упаљеним радним светлима, са циљем, како каже она, да скрену пажњу јавности на лоше стање расвете у Дому културе. Одржавање фестивала је најпре померено због пандемије, али су захвални што су ипак успели да га одрже, уз све мере безбедности због тренутне ситуације са коронавирусом.

ЦЕKОС ове године реализује још два програма – драмски, и новонастали програм намењен деци. „Желимо да стварамо боље услове за децу и младе и желимо да им својим примером покажемо како је промена могућа“, додаје Мацура.

Волонтери ЦЕKОС-а су у претходном периоду заједничким снагама очистили и средили салу Дома културе.

“У биоскопској сали постоји једна просторија која служи као гардеробер, коју смо окречели и заменили сијалице. Остало је још да се ослика графит на зиду у гардероби. После активности уређења простора, имали смо прву филмску пројекцију, на којој су грађани добили бесплатне кокице и симболичне биоскопске карте. Овај простор је у власништу месне заједнице, и поред нас, овај простор користе и друга удружења из села попут KУД-а, Мажорет клуба и других”,

каже Мацура.

Ове године започели су двогодишњи пројекат „Заједно за активно грађанско друштво – АCТ“ који за циљ има стварање активног цивилног друштва за све веће ангажовање грађана у доношењу одлука, посебно на локалном нивоу. Идеја им је ојачају активности у селу, односно да ојачају главне програме деловања, а циљ им је да имају већи број чланова и већи број младих који ће користити њихове програме.

Извор: https://adavinic.com/2020/12/09/mladi-u-sonti-uredili-dom-kulture-odrzana-i-nedelja-pozorista/

Фото: ЦЕKОС