НОВОСТИ

Успешан завршетак пројеката у оквиру Ковид грант шеме

Јуче смо смо прославили резултате успешно завршених пројеката у оквиру Ковид грант шеме у Врњачкој бањи. Пројекти су реализовани током и након пандемије, а имали су за циљ да обезбеде информације од јавног значаја, заговарају измене прописа и помогну грађанима да што безболније превазиђу овај тежак период и изборе се за своја права. Током претходне две године у оквиру две грант шеме, подржано је 23 пројекта из целе Србије.

Присутнима су се обратиле Биљана Ђусић Радмиловић испред СДЦ-а, Снежана Мишић Михајловић испред АКТ пројекта и Хелветаса и Катарина Ђукић испред Грађанских иницијатива. Оне су подсетиле на најзначајније резултате, важност умрежавања и сарадње у оквиру АКТ заједнице. Истакнуто је да је током реализације прве Ковид грант шеме 2021. која се тицала мониторинга рада институција, заговарања и информисања први пут у оквиру Ацт-а били укључени медији поред организација цивилног друштва, а да је укупно 197.638 грађана/ки имало корист од активности на овим пројектима, док је обухват грађана до којих је стигла информација коју су пласирали достигао 2. милиона. У оквиру друге Цовид подршке 2022 која се тиче заговарања, број особа које су имале корист од заговарачких иницијатива достигао је број 228.742. Током уводних обраћања издвојен је предлог Закона о хитној помоћи који је скупштинској процедуре и који уколико буде усвојен имаће утицај на животе свих грађана и грађанки Републике Србије. Дакле, пројекат “Право на живот Мери” је од локалне иницијативе достигао националне оквире и био предмет дискусије након уводних обраћања као пример добре праксе како једна заговарачка иницијатива треба да тече.

Такође овом приликом представљена је Мрежа за заштиту менталног здравља која је проситекла из ових активности.

Неки од најзначајнијих кумулативних резултата су:
– Путем онлајн саветовалишта 500 особа је добило психолошку подршку.
– Урађене су препоруке за заштиту и унапређење менталног здравља грађана током пандемије.
– Објављено је 225 медијских садржаја о пандемији.
– Покренуто је 11 заговарачких иницијатива.
– Спроведено је истраживање Јавност на даљину / Демократија у кризи, Анализа планирања процедуре у периоду пандемије.
– Поред тога урађено је других 15 анализа, истраживања и анкета.
– Урађене су 4 обуке за наставнике у 23 школе.
– Емитовано је укупно 44 радио формата у форми подкаста.
– Послато је укупно 247 захтева за приступ информацијама од јавног значаја здравственим установама
– У марту 2021, удружење „Уједињени против ковида“ покренуло је кампању „Вакцинишите се“. Ова кампања је била повод и за друге организације грађанског друштва и представници медија да се окупе.