УСПЕШНЕ ПРИЧЕ

Право на живот Мери “Хитно о хитној помоћи”

Иницијатива за доношење закона о хитној помоћи у Србији, који би дефинисао одговорност како запослених тако и грађана.

Дејан Зејнула је уз помоћ посланика из Сврљига, увео један предлог закона у скупштинску процедуру. Због немара Хитне помоћи, пре две године изгубио је супругу, за време ванредног стања због короне. Пошто је супрузи позлило, Дејан је позвао Хитну помоћ која их је упутила на Дом здравља, иако је лекарки која се јавила скренуо пажњу да је његова жена једном већ преживела плућну емболију. Чак осам минута трајао је разговор у коме је лекарка инсистирала да разговара са његовом супругом, иако она у том тренутку више није могла ни да говори. Укупно је прошао цео сат док Хитна помоћ напокон није стигла. Каже да је његов случај показао и многе неправилности и манипулације у медицинској документацији.
Иначе, Србија је једина земља у региону која нема ни закон ни подзаконски акт који регулише рад хитне помоћи, а скоро 40% територије уопште нема адекватне службе. То значи да више од милион грађана нема медицинску помоћ онда када је најпотребнија.”

По речима Дејана Зејнуле: “Уз помоћ АКТ пројекта, али и целе АКТ заједнице ова иницијатива добила већу видљивост…Само током октобра месеца 8,5 милиона људи је претраживало кључне речи „Право на живот Мери“