НОВОСТИ

Конференција #АКТивација АКТ дани 2023 у Панчеву

Конференција #АКТивација – „АКТ дани 2023“, почела је данас, 1. јуна у хотелу Тамиш у Панчеву. Ова конференција окупља више од 150 учесника и представља јединствену прилику за упознавање, размену искустава и умрежавање организација цивилног друштва које делују широм Србије и које су директно или индиректно подржане у оквиру АКТ пројекта. На почетку присутнима су се обратили Рихард Коли шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске, Снежана Мишић Михајловић међународна тим лидерка АКТ пројекта, , Маја Стојановић, извршна директорка Грађанских Иницијатива.

Шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске, Рихард Коли је истакао да су у првој фази остварени значајни резултати, пре свега на локалном нивоу. Међу примерима је унапређење родно заснованог буџетирања, повећање броја жена у саветима месних заједница, оснивање савета за младе у неколико градова и општина. АЦТ је такође порџао успостављање механизама у области животне средине, као што су “зелена столица” и тела за мониторинг квалитета ваздуха, а истовремено су унапређене социјане услуге у одређеним срединама. На националном нивоу, зене 45+ су препознате у Стратегији родне равноправности као тешко запошљива категорија и израђен је Нацрт закона о хитној помоћи који је усао у парламентарну процедуру.

Међународна тим лидерка АКТ пројекта, Снежана Мишић Михајловић истакла је три кључне речи током прве фазе АКТ-а: прилагођавање, подршка и синергија. Навела је да је директан контакт на терену, брза реакција и прилагођавање пример добре праксе коју се надам настављамо и убудуће. Рекла је да у дводневној АКТивацији учесници имати прилике да се упознају о регионалним трендовима када је у питању учешц́е грађана, са новим истраживањима и трендовима у Србији, и размене искустава на тематским радионицама кроз теме о младима, екологији, родној равноправности, социјалној инклузији, менталном здрављу и људским правима.

Извршна директорка Грађанских Иницијатива, Маја Стојановић, рекла је да у цивилном сектору ради 7000 људи и да се ниво поверења грађана у рад цивилног сектора сваким даном повећава као и да једино удружени и заједничким снагама можемо да се боримо за боље друштво у Србији. Она је истакла да тематске радионице које су планиране након панела треба да допринесу бољем повезивању и сарадњи организација.

Овогодишња #АКТивација је посвећена управо већој мобилизацији грађана и утисак који се намеће након што су многобројни учесници имали прилике да саслушају врхунске стручњаке као предаваче и панелисте конференције је још јаснији: „Неопходно је доносиоце одлука, медије још више заинтересовати, а грађане укључити у процесе доношења одлука на локалном нивоу, радити на побољшању перцепције значаја цивилног друштва и међусобном поверењу.“

Пројекат “АКТ-Заједно за активно грађанско друштво” је четворогодишњи пројекат који подржава швајцарска Влада, а спроводе Хелветас Сњисс Интерцооператион и Грађанске Иницијативе из Београда. Започет у септембру 2019. године, АКТ своју прву фазу приводи крају у септембру ове године, и припрема се за наредну четворогодишњу фазу. Циљ пројекта је стварање и оснаживање активног грађанског друштва у коме грађани више учествују у процесу доношења одлука, нарочито на локалном нивоу.

До сада је кроз прву фазу АКТ пројекта финансијски подржано близу 200 организација из 60 градова широм Србије, а директну корист од подржаних пројеката и иницијатива је имало више од 100.000 грађана. Укупан износ који је додељен организацијама у оквиру 13 јавних позива је 250 милиона динара.