ПРЕОСТАЛО ВРЕМЕ ЗА ПРИЈАВУ:

dana
sati
minuta
sekundi

Грантови за иновативне партнерске иницијативе између организација грађанског друштва и јединица локалне самоуправе


Пројекат Владе Швајцарске “Заједно за активно грађанско друштво – АCТ” објављује Позив за доделу грантова за иновативне партнерске иницијативе између организација грађанског друштва (ОГД) и јединица локалне самоуправе (ЈЛС).

Позив за доделу грантова за иновативне партнерске иницијативе има за циљ промоцију и јачање партнерстава између организација грађанског друштва и локалних самоуправа кроз покретање, развој и спровођење заједничких иницијатива које ће креирати иновативна решења и алате за веће учешће грађана у процесима доношења одлука и за унапређење пружања јавних услуга, те бољи мониторинг над радом органа локалних власти. Поред тога, Позив има за циљ побољшање сарадње између грађана и доносилаца одлука, као и промоцију улоге нових технологија и дигиталних алата у процесу креирања јавних политика које су више оријентисане ка грађанима и прате њихове потребе и захтеве. Kроз овај позив, АCТ пројекат подржава, залаже се и настоји да обезбеди даљи развој културе грађанског и политичког дијалога на локалном нивоу.

У сврху овог позива, иновација је дефинисана као свака добра пракса која промовише принципе транспарентности, интегритета, одговорности и учешћа грађана у подршци демократији и добром управљању. У основи је иновација: новина за организацију или институцију у којој се примењује (пракса, модел, услуга која није раније постојала или није била коришћена) и која има/може да има потенцијал да изврши мерљив јавни утицај у локалној заједници.

Предлози пројеката за иновативне партнерске иницијативе између организација грађанског друштва и јединица локалних самоуправа биће подржани у оквиру четири партије (енг. LOT):

ПАРТИЈА 1: Иновативна решења и алати за учешће грађана у процесима доношења одлука (до 10 грантова)

ПАРТИЈА 2: Иновативна решења и алати за пружање услуга грађанима (до 5 грантова)

ПАРТИЈА 3: Иновативна решења и алати за мониторинг рада органа локалне самоуправе (до 5 грантова)

ПАРТИЈА 4: Демократски одговор на последице изазване пандемијом Ковид-19 (до 10 грантова)

Напомена: Ако опредељена средства назначена за одређену партију не могу да се искористе због недовољног квалитета или броја примљених предлога пројеката, пројекат АСТ задржава право да прерасподељује преостала средства на (друге) партије.

Предлог пројекта мора да буде усаглашен са релевантним националним и локалним законодавним актима и/или стратегијама (нпр. закони, подзаконски акти, стратегије, акциони планови, итд) и да показује јасан допринос реализацији циљева националних и локалних стратешких докумената и акционих планова (родна равноправност, људска и мањинска права, заштита животне средине, социјална заштита, локални економски развој, разне услуге грађанима, итд). Такође, предлози пројеката треба да понуде креативна и иновативна решења која ће омогућити ефикасније спровођење новина из Закона о локалној самоуправи када је у питању учешће грађана у креирање и доношење одлуке на локланом нивоу. Посебно се охрабрује подношење предлога пројеката који уводе родно осетљиве приступе, алате и услуге, као и оне који се тичу питања осетљивих и маргинализованих група, што ће бити и додатно вредновано.

Основне информације овог позива:

  • Циљна група: организације грађанског друштва (ОГД) и јединице локалне самоуправе (ЈЛС)
  • Износ по предлогу пројекта: до 1.400.000,00 РСД
  • Трајање појединачних уговора: 18 месеци
  • Оквирни, предвиђени број подржаних партнерстава ОГД и ЈЛС: до 30
  • Географска покривеност позивом: Шумадија и Западна Србија, Јужна и Источна Србија (осим Београда и Војводине)

Детаљне информације у вези са пријавом, могу се пронаћи у Смерницама за подношење предлога пројеката за иновативне партнерске иницијативе између ОГД и ЈЛС, које се налазе у приложеном пакету докумената.

Завршен је први круг селекције у оквиру Позива за иновативне партнерске иницијативе измеђе ОГД и ЈЛС и 4 предлога пројекта је предложено за наредни круг селекције.
На овај позив пријавило се 15 партнерстава, а у првој фази селекције, интерна комисија АЦТ тима је спровела евалуацију поднетих предлога пројеката у складу са критеријумима неведеним у Смерницама за подносиоце предлога пројеката за овај позив.
У наредном кругу селекције, предложени предлози пројеката биће предмет процене независна комисије за одабир пројеката (сачињене од представника организација које спроводе пројекте подржане од стране Владе Швајцарске у Србији, особа са дугогодишњим искуством и експертизом) која врши коначну процену. Уколико буде постојала потреба за утврђивањем додатних чињеница, биће обављена евалуациона посета локалним партнерима.
Честитамо свим партнерствима која су прошла у наредни круг селекције, а остале желимо да охрабримо да прате наше активности и пријаве се за наредни позив који ће бити ускоро расписан.

RangiranjeNaziv organizacija Grad, opštinaNaziv projekta Prosečna ocena
1Društvo mladih istraživača BorBor Zajedno za Bor bez dima73,92
2Udruženje građana „Inkluzija osoba sa invaliditetom Čajetina“ČajetinaPristupačan Zlatibor za sve67,69
3Udruženje „EKO-VAROŠ“Nova VarošNa klik do čistijeg grada55,47
4Centar za kreativni razvoj – KnjazevacKnjaževacDigitalno partnerstvo – opština i mladi52,92
5Radne akcije Delijski vis NišNiš – PalilulaKomunalko – Inovativna platforma za rešavanje komunalnih problema49,69
6Centar NIT Novi PazarNovi PazarInovativni alati, javne usluge i veće učešče građana Novog Pazara u donošenju odluka48,92
7Udruženje „Roditelj“ Smederevska PalankaSmederevska PalankaPalanka upravlja kriznim situacijama46,69
8Centar za razvoj građanskog društva PROTECTANiš – MedijanaAktivni građani za razvoj opštine Medijana46,36
9Lokalna Kuća Razvoja BrusBrusZa inovativne partnerske inicijative između organizacije građanskog društva i lokalne samouprave u cilju ubrzanijeg razvoja38,44
10Romski kulturni centarTrstenikRomski informacioni centar Trstenik34,13
11Inkluzija danasProkuplje Unapređenje usluge Pomoć u kući29,44
12Inkluzija danasNe ispunjava osnovne kriterijume
13Aranđelovčani & AranđelovčankeNe ispunjava osnovne kriterijume
14Omladinski Edukativni CentarNe ispunjava osnovne kriterijume
15Udruzenje poljoprivrednika VOĆAR VRANJENe ispunjava osnovne kriterijume

Добитници гранта:

РангирањеНазив организација Просечна оцена
1Друштво младих истраживача Бор73,92
2Удружење грађана „Инклузија особа са инвалидитетом Чајетина“67,69
3Удружење „ЕКО-ВАРОШ“55,47
4Центар за креативни развој – Књажевац52,92
Преузмите документацију