ПРЕОСТАЛО ВРЕМЕ ЗА ПРИЈАВУ:

dana
sati
minuta
sekundi

Грантови за ургентну подршку за мониторинг рада институција, заговарање и информисање грађана у вези са пандемијом KОВИД-19


deadlineРОК ЗА ПРИЈАВУ: 21.12.2020.
Share
ПРИЈАВИТЕ СЕ

Пројекат Владе Швајцарске “Заједно за активно грађанско друштво – АCТ” објављује Позив за доделу грантова за ургентну подршку за мониторинг рада институција, заговарање и информисање грађана у вези са пандемијом KОВИД-19.

Проглашење пандемије и мере које је Влада Србије примењивала у борби против коронавируса утицале су на поштовање основних људских права свих грађана Србије. У периоду од проглашења пандемије, нарочито у време ванредног стања проглашеног од стране Владе Србије, грађанима Србије су ограничена права на слободно кретање и окупљање. Ограничење ових права, иако је остало упитно да ли је било примерено тренутној ситуацији, била су прописана од стране релевантних институција. С друге стране, мониторинг организација грађанског друштва указао је на веома приметно угрожавање права на изражавање и информисање, права на здравствену и социјалну заштиту грађана, као и радних права.

У време ванредног стања, организације грађанског друштва су дале значајан допринос информисању грађана, повећању транспарентности институција и превазилажењу последица ове кризе. Према резултатима мониторинга које су спровеле Грађанске иницијативе, организације су се бавиле 1) хуманитарном помоћи и услугама социјалне заштите, 2) мониторингом рада институција и заговарањем за поштовање права грађана и 3) омогућавањем већег приступа информацијама од јавног значаја и информисањем грађана.

Позив за ургентну подршку биће намењен подршци у друге две наведене области рада организација грађанског друштва. Такође, Позив ће бити комплементаран осталим грантовима Швајцарске агенције за развој и сарадњу која је у претходном периоду одвојила значајна средства за доделу хуманитарне помоћи и услуге социјалне заштите грађана у време пандемије Kовид-19 у Србији.

Циљ позива: Организације грађанског друштва, медији и неформалне групе укључују грађане у активности у вези са пандемијом Kовид-19, кроз заговарачке активности, приступ информацијама и информисање грађана, као и праћење рада институција.

Одабрани пројекти организација, медија и неформалних група грађана ће допринети већем поштовању права и информисању грађана, као и већој транспарентности институција у вези са бољом реакцијом и ублажавањем последица изазваних пандемијом коронавируса. Одабрани пројекти ће бити утемељени на јакој вези са грађанима, представљаће глас заједнице у којима делују и проблеме грађана износити пред доносиоце одлука.

Осим финансијске подршке, одабраним организацијама, медијима и неформалним групама биће обезбеђена менторска подршка у областима укључивања грађана, умрежавања и заговарачких активности како би се што боље испуниле потребе грађана и чуо њихов глас.

Основне информације за ургентну подршку:

 • Област подршке: Мониторинг, заговарање и информисање грађана у време пандемије Kовид-19
 • Вредност грант шеме: 22.000.000,00 РСД
 • Kо може да поднесе предлоге пројеката: Организације грађанског друштва (ОГД), медији и неформалне групе које су до сада имале активности у вези са ублажавањем последица пандемије KОВИД-19
 • Оквирни, предвиђени број подржаних пројеката: 15
 • Трајање грантова: између 6 и 12 месеци
 • Минимални и максимални износ грантова: 500.000,00 РСД – 1.800.000,00 РСД

Пројекти који имају компоненту заговарачких активности имаће предност у односу на друге пројекте.

Подносиоци предлога пројеката могу бити организације грађанског друштва, медији и неформалне групе грађана, у партнерству или самостално, које су у претходном периоду показале ангажованост на ублажавању негативних последица пандемије KОВИД-19.

Подносиоци предлога пројеката базирају свој рад на поштовању људских права, транспарентности, инклузије, родне равноправности, ненасиља, отворености и приступачности.

Такође, подносиоци предлога пројеката су субјекти чији развојни принципи укључују повезаност са грађанима, стратешки рад, посвећеност, развој, усмереност на резултате и одрживост.

Подносиоци предлога пројеката, који су имали или тренутно имају подршку Владе Швајцарске, кроз Амбасаду Швајарске или СДЦ, могу да аплицирају на овај Позив, с тим да ће предност бити дата оним организацијама грађанског друштва које тренутно немају такву подршку. Подносиоци предлога пројеката, који имају подршку, морају да прикажу у предлогу пројекта да имају довољно организационих капацитета за спровођење планираних активности, као и да добијањем новог гранта, не постају зависни од финансирања Владе Швајцарске.

Детаљне критеријуме за учешће, као и друге информације у вези са пријавом, могу се пронаћи у Смерницама за подношење предлога пројеката за ургентну подршку за мониторинг рада институција, заговарање и информисање грађана у вези са пандемијом KОВИД-19, које се налазе у приложеном пакету докумената.

У жељи да олакшамо и поједноставимо поступак подношења пријава, одлучили смо да овај процес спроведемо електронски.

На интернет страници act.civicatalyst.org можете поднети пријаву за овај грант.

У писаном Упутству које се налази у приложеном пакету докумената, као и на горенаведеној интернет страници пронаћи ћете све најчешће недоумице и њихова решења када је у питању подношење пријаве за овај грант.

Рок за пријаву је 21. децембар 2020. године у 17 часова.

У циљу прилагођавања актуелној ситуацији, информативна сесија о позиву у онлајн формату одржана је 14. децембра 2020. године у 14 часова, са циљем да се ОГД приближи АСТ пројекат и овај Позив. Током информативне сесије учесници имали су прилику да уживо постављају питања и добију одговоре од чланова АСТ тима.

Презентацију са Информативне сесије одржане 14.12.2020. године можете погледати овде.

Погледајте и видео снимак комплетне Информативне сесије.

Додатна појашњења у вези са Позивом и поступком подношења пријава можете добити постављањем питања искључиво електронским путем на адресу info@act.org.rs најкасније до четвртка 17. децембра 2020. године до 16 часова са назнаком “Позив за доделу грантова за ургентну подршку”. АСТ Тим ће одговорити на сва постављена питања до 18. децембра 2020. године до 16 часова у оквиру документа Питања и одговори, који ће се ажурирати сваког петка на АСТ интернет страници.

За сва додатна техничка питања која се односе на електронско подношење пријава пишите на support@civicatalyst.org

Списак добитника:

 • Дневни лист Данас, Београд
 • Уједињени против Ковида, Београд
 • Шумадијски центар за грађански активизам Рес Публика, Крагујевац
 • Центар за културну деконтаминацију, Београд
 • Национална асоцијација наставника/ца Грађанског васпитања и сарадника/ца, Београд
 • Сити СМАРТ Клуб о.д. Ниш
 • Фондација “Слобода штампе”, Сента
 • Национална организација за ретке болести Србије, Београд
 • Удружење ромских студената Нови Сад
 • Удружење грађана “Снага пријатељства” – Амитy, Београд
 • Иницијатива слободних грађана – Нови Пазар
 • Центар за мониторинг и активизам – ЦЕМА, Чачак
 • Центар за едукацију и транспарентност, Панчево
 • Зајечарска иницијатива
 • Организација Активиста РЕФОРМА / ПрешеваПРЕСС, Прешево
 • Светионик, Нови Пазар
Преузмите документацијуПРИЈАВИТЕ СЕ