ПРЕОСТАЛО ВРЕМЕ ЗА ПРИЈАВУ:

дана
сати
минута
секунди

Грантови за јавно заговарање на локалном нивоу


deadlineРОК ЗА ПРИЈАВУ: 20.07.2020.
Share
ПРИЈАВИТЕ СЕ

Пројекат Владе Швајцарске “Заједно за активно грађанско друштво – АCТ” објављује Позив за доделу грантова за јавно заговарање на локалном нивоу.

Kроз ове грантове, АCТ пројекат подржава локалне иницијативе, залаже се за квалитетније пружање јавних услуга, успешно умрежавање и настоји да обезбеди даљи развој културе грађанског и политичког дијалога. Предвиђена су два Позива за доделу грантова за јавно заговарање на локалном нивоу.

Циљ овог позива је да оснажи грађанско друштво да ефикасније и активније учествује у процесу доношења одлука и креирања политика кроз заговарачке активности, као и да мобилише подршку грађана и заступа њихове интересе у процесу доношења одлука, посебно на локалном нивоу.

ОГД чији предлози пројеката буду изабрани постаће и корисници посебно дизајнираног и прилагођеног програма изградње и развоја капацитета, унапређења вештина и знања у областима као што су мобилизација/укључивање грађана и заговарање. Развој капацитета из поменутих области ће обухватити групни и/или индивидуални приступ који ће имати за циљ да унапреде заговарачке капацитете као и да омогуће подржаним ОГД веће повезивање са грађанима и ширење друштвеног утицаја у темама од значаја за локалне заједнице.

АCТ пројекат планира да кроз овај Позив подржи до 8 организација, од којих минимум 50% делује ван подручја територије Града Београда. Износ појединачне финансијске подршке је до 1.400.000,00 динара.

Пријаву за грант за јавно заговарање на локалном нивоу могу поднети ОГД активне у приоритетним областима позива:

  • укључивање и мобилизација грађана
  • праћење спровођења закона и политика
  • родна равноправност и повезане теме
  • социјална инклузија и маргинализоване групе
  • децентрализација
  • људска и грађанска права
  • заштита животне средине
  • добро управљање.

ОГД са седиштем у Србији морају бити регистроване у складу са Законом о удружењима или Законом о фондацијама и задужбинама.
Подносиоци пријава су ОГД које баштине вредности демократичности, људских права, транспарентности, инклузије, родне равноправности, ненасиља, отворености и приступачности.

Такође, подносиоци пријава су ОГД чији развојни принципи укључују непосредан рад са грађанима и њихово укључивање, стратешко планирање, засновани су на људским правима, мотивацији и посвећености руководства развоју на локалном нивоу, усмерени су на резултате и одрживост.

Детаљне критеријуме за учешће, као и друге информације у вези са пријавом, могу се пронаћи у Смерницама за подношење предлога пројекта за грантове за јавно заговарање на локалном нивоу, које се налазе у приложеном пакету докумената.

У жељи да олакшамо и поједноставимо поступак подношења пријава, одлучили смо да овај процес спроведемо електронски.

На интернет страници act.civicatalyst.org можете поднети пријаву за грант за јавно заговарање на локалном нивоу.

У писаном Упутству које се налази у приложеном пакету докумената, као и на горенаведеној интернет страници пронаћи ћете све најчешће недоумице и њихова решења када је у питању подношење пријаве за грант за јавно заговарање на локалном нивоу.

РОК за пријаву је 20. јул 2020. године у 16 сати и 59 минута.

У циљу прилагођавања актуелној ситуацији, информативна сесија о позиву у онлајн формату одржана је 29. јуна 2020. године у 10 часова, са циљем да се ОГД приближи АСТ пројекат и овај Позив. Током информативне сесије сви учесници су имали прилику да уживо постављају питања и добију одговоре од чланова АСТ тима.

Презентацију са Информативне сесије одржане 29.06.2020. године можете погледати овде.

А снимак сесије можете погледати на нашем YouTube каналу.

Додатна појашњења у вези са Позивом и поступком подношења пријава можете добити постављањем питања искључиво електронским путем на адресу info@act.org.rs најкасније до петка, 10. јула 2020. године до 16.00 часова, са назнаком “Позив за доделу грантова за јавно заговарање на локалном нивоу”. АСТ Тим ће одговорити на сва постављена питања до 17. јула 2020. године у 16.00 часова у оквиру документа Питања и одговори, који ће се ажурирати сваког петка на АСТ интернет страници.

За сва додатна техничка питања која се односе на електронско подношење пријава пишите на support@civicatalyst.org

Преузмите документацијуПРИЈАВИТЕ СЕ