ПРЕОСТАЛО ВРЕМЕ ЗА ПРИЈАВУ:

Данa
Сати
Минута
Секунди

Институционални грантови


deadlineРОК ЗА ПРИЈАВУ: 13.05.2020.
Share
ПРИЈАВИТЕ СЕ

Иако потпуно свесни озбиљности тренутне ситуације и проглашеног ванредног стања, а управо из разлога повишене потребе за подршком раду организација грађанског друштва и њиховом јачем повезивању са грађанима, објављујемо Позив за доделу институционалних грантова у оквиру пројекта „Заједно за активно грађанско друштво – АСТ”, који финансира Влада Швајцарске кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу (СДЦ).

Овај Позив за Институционалне грантова пружа организацијама грађанског друштва (ОГД) прилику да добију финансијску подршку за институционално оснаживање, да развију и ојачају капацитете за успостављање и јачање веза са грађанима. Ова врста подршке може да подразумева различите активности као што су развој/допуна организационе стратегије, развој организационе структуре, израда алата за прикупљање средстава (fundraising), стратегије комуникације, јачање веза са грађанима и остале активности које ће помоћи организацијама да остваре своје мисије и спроведу основне делатности.

Подржане ОГД постаће корисници финансијске подршке за институционално оснаживање али и посебно дизајнираног и прилагођеног програма развоја и изградње капацитета и унапређења вештина и знања у бројним областима неопходним за даљи развој људских и организационих ресурса.

Изградња и развој капацитета ће обухватити групне обуке и индивидуално менторство који ће имати за циљ да олакшају и унапреде организациони развој као и да омогуће подржаним ОГД веће повезивање са грађанима/кама и ширење друштвеног утицаја у темама од значаја за локалне заједнице.

АСТ пројекат планира да кроз овај Позив подржи до 30 организација, од којих минимум 50% делује ван подручја територије Града Београда. Износ појединачне финансијске подршке је до 2.600.000,00 динара.

 

Kо може да се пријави?

Пријаву за институционални грант могу поднети ОГД активне у приоритетним областима позива:

  • укључивање и мобилизација грађана
  • праћење спровођења закона и политика
  • родна равноправност и повезане теме
  • социјална инклузија и маргинализоване групе
  • децентрализација
  • људска и грађанска права
  • заштита животне средине
  • добро управљање.

ОГД са седиштем у Србији морају бити регистроване у складу са Законом о удружењима или Законом о фондацијама и задужбинама.

Подносиоци пријава су ОГД које баштине вредности демократичности, људских права, транспарентности, инклузије, родне равноправности, ненасиља, отворености и приступачности.

Такође, подносиоци пријава су ОГД чији развојни принципи укључују непосредан рад са грађанима и њихово укључивање, стратешко планирање, засновани су на људским правима, мотивацији и посвећености руководства развоју на локалном нивоу, усмерени су на резултате и одрживост.

Детаљне критеријуме за учешће, као и друге информације у вези са пријавом, могу се пронаћи у Смерницама за подношење пријава за институционалне грантове за организације грађанског друштва, које се налазе у приложеном пакету докумената.

 

Kако се пријавити?

У жељи да олакшамо и поједноставимо поступак подношења пријава, одлучили смо да овај процес спроведемо електронски.

На интернет страници act.civicatalyst.org можете поднети пријаву за институционални грант.

У писаном Упутству које се налази у приложеном пакету докумената, као и на горенаведеној интернет страници пронаћи ћете све најчешће недоумице и њихова решења када је у питању подношење пријаве за институционални грант.

Можете такође погледати и видео упуство за пријављивање.

Рок за пријаву је 13. мај 2020. године у 23 сата и 59 минута.

 

Информативна сесија

У циљу прилагођавања актуелној ситуацији, информативна сесија о Позиву у онлајн формату биће одржана 9. априла 2020. године у 13 часова, са циљем да се ОГД приближи АСТ програм и овај Позив. Током информативне сесије сви учесници ће имати прилику да уживо постављају питања и добију одговоре од чланова АСТ тима. Ова сесија ће бити снимљена и постављена на наш сајт.

Презентацију са Информативне сесије одржане 9.4.2020. године можете погледати овде.

Погледајте и видео снимак комплетне Информативне сесије.

Питања и одговори

Додатна појашњења у вези са Позивом и поступком подношења пријава можете добити постављањем питања искључиво електронским путем на адресу info@act.org.rs најкасније до понедељка, 4. маја 2020. године са назнаком “Позив за доделу институционалних грантова”. АСТ Тим ће одговорити на сва постављена питања до 11. маја 2020. године у оквиру документа Питања и одговори, који ће се ажурирати сваког петка на АСТ интернет страници.

За сва додатна техничка питања која се односе на електронско подношење пријава пишите на support@civicatalyst.org

Напомена – У светлу новонастале ситуације и услед немогућности да предвидимо даљи развој догађаја у вези са ширењем ковида 19 (COVID-19), остављамо могућност да предвиђени рокови за пријављивање, селекцију, трајање финансијске подршке и изградње капацитета буду промењени у складу са измењеним околностима у датом тренутку.

Преузмите документацијуПРИЈАВИТЕ СЕ