Национални конвент о Европској унији

Национални конвент о Европској унији

Град:

Београд

Област деловања:

  • Закон / јавно заступање и политика (људска права)

Трајање гранта:

Почетак пројекта: 01/2021

Крај пројекта: 06/2021

„Kонвент сматра да је миран, економски стабилан и безбедан живот грађана Србије у својој земљи, као чланици Европске уније, прави патриотизам“

Приступање Србије Европској унији је процес темељних промена и прилагођавања европским стандардима свих области нашег друштва. Kонвент као платформа цивилног друштва са више од 764 организација чланица, прати и оцењује преговарачки процес, како би био вођен тако да максимално уважава и штити интересе и потребе грађана Србије. Чланице Kонвента кроз препоруке упућене институцијама РС и ЕУ, које воде овај процес, утиче на њега како би био у најбољем интересу наших грађана.

Пројекат обезбеђује болје и квалитетније информисање јавности о процесу приступања, о преговорима, последицама, правима и обавезама различитих друштвених група, јавне управе, привреде и грађана. Тренутно стање показује да су организације са локалног нивоа недовољно заступљене у преговарачким процесима и да локалне самоуправе нису институционално укључене у процес преговора са ЕУ, као и да не постоји директна веза са процесом и актерима на националном нивоу. Имајући у виду да би 2/3 укупног законодавства које хармонизујемо са законодавством ЕУ требало да буде примењено директно на локалном нивоу, што укључује и трошкове који ц́е се сносити на локалном нивоу (нпр. трошкови пречишц́авања отпадних вода и други еколошки стандарди и сл), неопходно је ојачати капацитете локалних ОГД да активно учествују у креирању политика на националном нивоу, мониторингу и евалуацији локалних политика, и ојачати њихову сарадњу са локалним самоуправама.

ПРИЈАВИ СЕ НА НАШ БИЛТЕН