Чувари Власине

Чувари Власине

Град:

Сурдулица

Област деловања:

  • Заштита животне околине

Трајање гранта:

Почетак пројекта: 11/2020

Крај пројекта: 04/2021

На овом руралном, планинском подручију, становништво је углавном расуто по махалама и реч је о старијој популацији, којој је помоћ у сваком погледу најпотребнија. Поред њих, Власина броји и становнике који периодично или трајно бораве, јер су власници викенд кућа, одмаралишта,ресторана и хотела. Такодје, ради се о дестинацији за одмор, па би допринос пројеката утицао и на лепшу слику Власинског језера из угла посетиоца.
Локална заједница не поседује депонију за одлагање смећа, већ се смеће одвози 35 км даље. Такође, смеће се редовно одвози само у време туристичке летње сезоне (1 недељно). Ван тога, смеће се гомила, разноси се од стране птица и других животиња (дивљих и домаћих) на све стране.
Отпад из контејнера представља озбиљан проблем за биодиверзитет (промена пх вредности земљишта), а када постане покварена храна за животиње, онда је потенцијални отров за ретке врсте птица и животиња, које живе на овом терену, као и за мало домаћих животиња које су у власништву локалног становништва, а које се изводе на испашу.
Наиме, проблем би био далеко мањи, да нису у употреби застарели контејнери (већином без поклопаца, поклопаца) или са неисправним механизмима за отварање, који наводе људе да смеће остављају поред контејнера.

Циљ пројекта је обезбедити правилно и сигурно складиштење и чување отпада од временских услова и животиња, до одвоза до депоније. Тачније, набавка нових контејнера и замена постојећих.
Тиме ће се омогућити лакше одлагање отпада и приступ месту за отпад, очистити и уредити локална заједница на дуже стазе.
Очекујемо да ће пројекат скренути пажњу о важности очувања животне средине и створити нове навике у том правцу.

ПРИЈАВИ СЕ НА НАШ БИЛТЕН