Završen prvi krug selekcije za grantove za jačanje lokalnih zajednica

Beograd, 14. avgust 2020. godine – U naredni krug selekcije u okviru Poziva za podnošenje predloga projekata za jačanje lokalnih zajednica prošlo je 13 organizacija građanskog društva i neformalnih grupa građana.

Na Poziv za podnošenje predloga projekata za jačanje lokalnih zajednica u okviru projekta ACT prijavilo se 65 organizacija građanskog društva i neformalnih grupa građana. U prvom krugu selekcije, komisija sastavljena od članova ACT tima i Građanskih inicijativa odabrala je 13 OGD i neformalnih grupa koje prolaze u naredni krug selekcije, gde ih očekuje terenska evaluacija.

Terenski/e evaluatori/ke će dubinski sagledavati integritet organizacija i neformalnih grupa građana i vrednosno utemeljenje (rad zasnovan na principima poštovanja ljudskih prava, transparentnosti, inkluzije, rad za opšti interes i javno dobro i dr.), kao i prethodno iskustvo, kapacitete i potencijal OGD i neformalnih grupa da uključe i mobilišu građane u rešavanje problema u zajednici.

Čestitamo svim organizacijama i neformalnim grupama građana koje su prošle u drugi krug selekcije, a ostale organizacije želimo da ohrabrimo da prate naše projektne aktivnosti i prijave se za neki od predstojećih poziva za dodelu grantova.

Spisak organizacija građanskog društva i neformalnih grupa građana koje su prošle u drugi krug selekcije:

RangiranjeNaziv OGD / NGProsečna ocenaSedište OGD / NG
1Eko Karma7,0Subotica
2Fond Ulica Rajka Ackovića6,5Novi Pazar
3Udruženje BaziMili6,2Lajkovac
4Za čiste Vranjane5,7Požega
5Dom omladine Bor5,6Bor
6Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman – Irida5,6Novi Sad – grad
7Udruženje „Čuvari Vlasine“5,3Surdulica
8Seoski kulturni centar5,3Velika Plana
9Ekološki pokret Padina5,3Kovačica
10Ženska multietnička grupa Seleuš5,2Alibunar
11Ženska inicijativa5,2Kragujevac – grad
12Udruženje romskih žena Braničevskog okruga „Vasilika“5,2Požarevac
13JCI Novi Sad5,1Novi Sad – grad

IZGRADNJA KAPACITETA OGD

AKT podrška omogućava OGD da delotvorno javno zagovaraju i pružaju građanima kvalitetne usluge, koje odgovaraju njihovim potrebama. Program obuka i mentorski program su prilagođeni pojedinačnim potrebama organizacija za razvoj i jačanje unutrašnjih organizacijskih i ljudskih kapaciteta OGD.