Centar za ženske studije

Centar za ženske studije

Grad:

Beograd Voždovac

Oblast delovanja:

  • Zakon / javno zastupanje i politika (ljudska prava)

Trajanje granta:

Početak projekta: 10/2020

Kraj projekta: 09/2022

„Centar za ženske studije je feministički obrazovni centar koji radi na preispitivanju znanja i teorijskom i političkom pronalaženju mogućnosti otpora diskriminaciji i isključivanju.“

Izjava OGD:
Centar za ženske studije u Beogradu, od 1992. godine do danas, ima dragoceno iskustvo i privilegiju organizovanja obrazovnih programa kroz koje su prošle generacije aktivistkinja i teoretičarki iz Srbije i regiona. Danas nadograđujemo to iskustvo kroz organizaciju Digitalne feminističke škole, kako bi znanje i veštine učinili dostupnim što većem broju ljudi. Pored predavačkog programa, svoje ciljeve ostvarujemo kroz istraživanje i izdavaštvo, a feministička znanja čuvamo i razmenjujemo kroz biblioteku i arhiv.

Opis projekta:
Centar za ženske studije će iskoristiti institucionalni grant za jačanje svog delovanja. Dragoceno iskustvo, stečeno kroz 28 godina ogranizovanja predavačkog programa o feminističkoj teoriji i ženskom pokretu, nastavljamo da razvijamo i uključujemo sledeću generaciju feminističkih aktivistkinja i teoretičarki. Takođe, nastavljamo sa proizvodnjom i deljenjem feminističkih znanja, kroz istraživački i izdavački program. Istovremeno, kontinuitet sa prošlošću feminističkog pokreta čuvamo kroz arhiv i biblioteku.

Programi Centra za ženske studije doprinose uvođenju rodne ravnopravnosti u obrazovni sistem, inkluziji ranjivih grupa u društvo, i preispitivanju javnih politika. Društvo u kome građanke i građani aktivno učestvuju u donošenju odluka nije moguće bez osetljivosti na pitanja rodne ravnoprvnosti. Osim rada sa zajednicom, ovaj grant, takođe, pruža prostor da jačamo kapacitete Centra kroz dodatne obuke za naše saradnice i organizujemo strateško planiranje.

PRIJAVI SE ZA NAŠ BILTEN