Komšije sa Dorćola

Grad
Beograd - Stari grad
POČETAK PROJEKTA
11/2020
KRAJ PROJEKTA
10/2021
STATUS PROJEKTA
Završen

„Komšije zajedno za svoje ulice, parkove i čist vazduh“

Kažu da se Hoakin Finiks pripremao za ulogu Džokera tako što je išao kolima od Novog Beograda do centra i zatim tražio mesto za parking na Dorćolu.
Zaustavljanje neobeleženih radnika, detektovanje ubačenih elemenata, medijske manipulacije, pokušaji kreativnog korišćenja policijskog časa da bi se na silu završili radovi, ignorisanje zahteva za izlazak građevinske inspekcije na teren, ulični protesti i legitimisanje učesnika po samoposlugama navelo je „Komšije“ da se udruže i odbrane svoja prava.

Po ulicama Venizelosovoj i Žorža Klemansoa firma ATM BG (izabrana od strane gradske vlasti, kao jedini ponuđač, da izgradi novu trolejbusku mrežu, umesto još uvek opstajuće sa okretnicom na Studentskom trgu) ostavila je, nakon što su građani zaustavili pobadanje bandera, na desetine rupa prekrivenih okruglim, drvenim stranicama kalemova za kablove.
Uz podršku AKT projekta, Komšije nameravaju da zagovaraju stručnu javnu raspravu o razlozima, opravdanosti i eventualnim načinima uvođenja trolejbuske mreže na donjem Dorćolu, uz učešće građana u donošenju konačnih odluka u vezi sa ovim i sličnim projektima u ovom delu grada.
Projekat čini organizacija javnih skupova, razvoj online kanala komunikacije i online kampanju, a ključna aktivnost je pravna borba za prava građana i građanki u procesu donošenja odluka. Komšije će kroz mentorski program unaprediti svoje kapacitete za komunikaciju i izgradnju poverenja u komšiluku.

PRAVCI DELOVANJA:
Zakon / javno zastupanje i politika (ljudska prava)