Demencija ne bira

Za manje od mesec dana prikupljeno je 5.639 potpisa građana za Peticiju “Demencija ne bira” kojom se traži ustanovljavanje Dnevnog boravka za osobe sa demencijom u Beogradu, rečeno je na događaju koji su organizovali Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest (SUAB) i Crveni krst Srbije. Peticija koju je podržalo i 13 udruženja građana predata je Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Događaj su organizovali naši grantisti SUAB povodom Međunarodnog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti. Ovim povodom, pored poverenice za zaštitu ravnopravnosti i predstavnice Crvenog krsta, obratila se i nacionalna tim liderka AKT projekta Ivana Ćirković. Ona je rekla prisutnima: “Verujem da će ova zagovaračka inicijativa Srpskog udruženja za alchajmerovu bolest uspeti da osigura dnevni boravak za ljude sa demencijom od 2023. godine, a da će njihovi najbliži dobiti neophodnu podršku i savete.”

Nakon zvaničnih obraćanja bio je organizovan Ples za pamćenje gde su sa najstarijim sugradjanima i sugradjankama plesali mladi.

Okupljeni građani mogli su da se informišu o prevenciji demencije i podršci obolelima i njihovim porodicama na pultovima SUAB-a, Crvenog krsta Srbije, Karitasa Srbije, Volonterskog servisa Zvezdara i Hleba života.

IZGRADNJA KAPACITETA OGD

AKT podrška omogućava OGD da delotvorno javno zagovaraju i pružaju građanima kvalitetne usluge, koje odgovaraju njihovim potrebama. Program obuka i mentorski program su prilagođeni pojedinačnim potrebama organizacija za razvoj i jačanje unutrašnjih organizacijskih i ljudskih kapaciteta OGD.