Dvodnevna radionica za mreže OGD u Nišu

Poslednjeg dana marta i prvog dana aprila u Nišu je organizovan dvodnevni radni susret mreža organizacija građanskog društva koje su dobile finansijsku podršku za svoje projekte i koje uskoro završavaju jednogodišnju implementaciju.

Cilj okupljanja bio je razmena iskustva mreža u sprovođenju AKT granta, predstavljanje ostvarenih rezultata, dodatno umrežavanje i uspostavljanje kontakta između mreža i pojedinačnih organizacija, kao i neformalno druženje sa timom koji sprovodi AKT projekat.


Sastanak u Nišu bio je prvi susret uživo između podržanih mreža i predstavnika AKT projekta, budući da se AKT skoro u celosti sprovodi u uslovima globalne pandemije COVID 19, što je značajno ograničilo susrete. Ovo je bila prilika za neformalne razgovore i radioničarski rad velikog broja organizacija iz različitih sektora u kojima deluju podržane mreže. Ispred AKT-a učesnicima se obratio Jens Engeli, međunarodni tim lider AKT-a i regionalni direktor Helvetasa za Istočnu Evropu, kao i Gorana Radovanović, nacionalna tim liderka AKT projekta

Pored predstavljanje kratkih priča o projektima i nastanku mreža, tokom ova dva dana održane su i radionice o javnom zagovaranju, izvršena je analiza zagovaračkog iskustva mreža kroz AKT grant, načinjeni su uvidi o programu izgradnje kapaciteta koji je sproveden tokom implelemtnacije projekata i kreirane završne napomene, zaključci i preporuke za dalje. Pored članova AKT tima radionice su facilitirali i predstavnici TRAG fondacije.

IZGRADNJA KAPACITETA OGD

AKT podrška omogućava OGD da delotvorno javno zagovaraju i pružaju građanima kvalitetne usluge, koje odgovaraju njihovim potrebama. Program obuka i mentorski program su prilagođeni pojedinačnim potrebama organizacija za razvoj i jačanje unutrašnjih organizacijskih i ljudskih kapaciteta OGD.