Rezultati drugog kruga selekcije za grantove za javno zagovaranje na lokalnom nivou

Beograd, 4. septembar 2020. godine – 13 OGD predloženo je za naredni krug selekcije u okviru Poziva za dodelu grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou.

Nakon prvog kruga selekcije, terenski/e evaluatori/ke izvršili su procenu 17 odabranih organizacija građanskog društva i predložili 13 OGD za naredni krug selekcije. Terenski/e evaluatori/ke su dubinski sagledali integritet organizacija i vrednosno utemeljenje (rad zasnovan na principima poštovanja ljudskih prava, transparentnosti, inkluzije, rad za opšti interes i javno dobro i dr.), prethodno iskustvo, kapacitete i potencijal OGD da uključe i mobilišu građane u rešavanje problema u zajednici, kao i predložene planove zagovaračkih aktivnosti.

U narednom krugu selekcije, nezavisna Komisija za validaciju prijava odabraće 8 organizacija građanskog društva koje će postati korisnice grantova za javno zagovaranje na lokalnom nivou. Konačne rezultate objavićemo do kraja septembra 2020. godine.

Čestitamo svim organizacijama koje su prošle u naredni krug selekcije, a ostale organizacije želimo da ohrabrimo da prate naše projektne aktivnosti i prijave se za neki od narednih poziva. Podsećamo da u ponedeljak, 7. septembra objavljujemo poziv za javno zagovaranje mreža OGD.

Spisak organizacija građanskog društva koje su prošle u treći krug selekcije:

RangiranjeNaziv OGDProsečna ocenaSedište OGD
1Užički centar za ljudska prava i demokratiju79,25Užice
2Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA71,50Niš – Medijana
3UG Roditelj70,25Beograd-Zemun
4Komšije sa Dorćola67,75Beograd-Stari Grad
5Evropski pokret u Srbiji Kraljevo66,75Kraljevo
6Centar za razvoj demokratskog društva Europolis66,50Novi Sad – grad
7Prostor61,75Beograd-Stari Grad
8Vojvođanski centar za ljudska prava58,25Novi Sad – grad
9Udruženje Tim 4257,50Leskovac
10UG Lužničke rukotvorine57,00Babušnica
11Ekološki pokret „Okvir života“56,25Mionica
12UG Vega56,25Babušnica
13Alternativa Bor53,50Bor

IZGRADNJA KAPACITETA OGD

AKT podrška omogućava OGD da delotvorno javno zagovaraju i pružaju građanima kvalitetne usluge, koje odgovaraju njihovim potrebama. Program obuka i mentorski program su prilagođeni pojedinačnim potrebama organizacija za razvoj i jačanje unutrašnjih organizacijskih i ljudskih kapaciteta OGD.