Hrabriša predstavio rezultate u Skupštini grada Novog Sada

Rezultati aktivnosti realizovanih u okviru projekta „Unapređenje mehanizama zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima u predškolskim ustanovama” predstavljeni su juče na konferenciji, u Skupštini Grada Novog Sada.
Događaju je prisustvovala članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić koja je istakla da Grad Novi Sad vodi socijalno odgovornu politiku i da je, od 2016. godine, iz gradskog budžeta za potrebe lečenja teško obolele dece koja se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji izdvojeno čak 115 miliona dinara.

– Pored činjenice da, u tom konkretnom slučaju, Novi Sad predstavlja primer dobre prakse, mi takođe ulažemo u obrazovanje i za tu oblast, iz budžeta, izdvajamo sedam milijardi dinara. Boravak dece u vrtićima PU „Radosno detinjstvo” je besplatan, a u poslednjih deset godina izgradili smo pet novih objekata i svakodnevno vodimo računa o unapređenju boravka dece u vrtićima – izjavila je Dina Vučinić i dodala – U Novom Sadu imamo oko 1500 dece obolelih od retkih bolesti i danas smo ovde jer želimo da čujemo šta možemo da uradimo kako bismo pomogli njima i njihovim roditeljima, tokom svakodnevnog funkcionisanja, davanja terapije i slično. Takve stvari moramo sistemski da rešimo, a ne da zavise od dobre volje pojedinaca.

Projekat „Unapređenje mehanizama zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima u predškolskim ustanovama” realizuje Udruženje „Hrabriša”, uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo” čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. Ispred projekta„Zajedno za aktivno građansko društvo” prisustvovao je savetnik Marko Rakić. Predsednica udruženja „Hrabriša” Ivana Badnjarević izrazila je zadovoljstvo što se na temu retkih bolesti više ne govori samo o dijagnostici i lečenju, već o pravu dece sa retkim bolestima na kvalitetno obrazovanje.

– Smatram da i deca sa retkim neurotransmiterskim bolestima i drugim hroničnim nezaraznim bolestima imaju pravo da kvalitetno odrastaju sa njihovim vršnjacima u okruženju koje stimuliše njihov razvoj i da u tom okruženju treba da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, odnosno da dobiju svoju terapiju u određeno vreme. Veoma mi je drago što sarađujemo sa Gradskom upravom za obrazovanje i PU „Radosno detinjstvo” – rekla je Ivana Badnjarević.

Prema rečima rukovodioca PZZ službe PU „Radosno detinjstvo” Branke Čonkić u toj ustanovi trenutno nema upisane dece sa retkim bolestima, ali vrtiće pohađaju deca sa hronično nezaraznim bolestima kojima zaposleni pružaju potrebnu podršku.

– Svako dete, bez obzira na zdravstveni status ima pravo na vaspitno obrazovni proces. Mi smo tu da odgovorimo svim izazovima i da na najbolji način, u cilju interesa deteta, sve rešimo – naglasila je Branka Čonkić.

IZGRADNJA KAPACITETA OGD

AKT podrška omogućava OGD da delotvorno javno zagovaraju i pružaju građanima kvalitetne usluge, koje odgovaraju njihovim potrebama. Program obuka i mentorski program su prilagođeni pojedinačnim potrebama organizacija za razvoj i jačanje unutrašnjih organizacijskih i ljudskih kapaciteta OGD.